Sarah Hall – Michelangelo Electric

Carte

Romanul Michelangelo Electric, de Sarah Hall, începe prin a reda povestea plină de evenimente a micului Cyril Parks, alintat Cy, un băieţel normal, orfan de tată, care creşte în hotelul de tuberculoşi al mamei sale.

Cy, deşi la o vârstă la care nu înţelege boala, vede în expectoraţiile bolnavilor forme ale artei. După ce părăseşte slujba de „cărăuş al lighenelor cu scuipat”, Cy devine ucenicul lui Eliot Riley şi cunoaşte arta complexă a tatuajelor, dar şi lumea „întunecată” a alcoolului, violenţei şi a banilor. Imediat după moartea persoanelor dragi, mai întâi mama sa, iar mai apoi maestrul Eliot, Cy pleacă în America şi se stabileşte în Coney Island, unde devine un artist independent cunoscut sub numele de Michelangelo Electric.

În căutarea neînţelesului şi originalităţii, ca orice artist, Cy începe să experimenteze arta în formele sale cele mai elaborate, manifestându-şi tot mai des dorinţa de a cunoaşte durerea şi fericirea omenească, aspirând la a deveni un creator şi, în acelaşi timp, un autor al poveştilor încrustate în piele, în carne şi în trup, prin arta tatuajelor.michelangelo-electric-audiobook_1_produs-500x500

În centrul acestui spectacol al declinului, Cy îşi întâlneşte muza, pe Grace, o tânără artistă care are un animal de companie neobişnuit, un cal. Fascinat de Grace, care-i cere să îi tatueze tot corpul cu un singur simbol, ochiul, Cy se îndrăgosteşte, iar iubirea se accentuează prin fiecare tatuaj sub formă de ochi pe care Cy îl desenează pe trupul ei.

Povestea dintre cei doi rămâne rămâne neterminată, iar acest aspect dă romanului o notă accentuată de dramatism. Dincolo de povestea plină aventuri şi necunoscut a lui Cy, facem cunoştinţă cu arta neobişnuită a tatuajelor:

„Tatuajul înseamnă să înţelegi că oamenii, în misterul lor confuz, vor doar să-şi revendice trupurile ca fiind ale lor, ca să-şi construiască un far sau să-şi ridice o grindă, să elaboreze un manifest, să avertizeze, să sărbătorească, să povestească despre ei. Tatuajul însemnă să înţelegi că pentru ca trupul să renască şi să fie din nou subjugat, trebuie mai întâi să fie distrus şi eliberat. El înseamnă emancipare şi robie, cenuşă şi pasărea Phoenix. Frumuseţe şi distrugere, vechiul truc. Acesta era contractul.”

Cartea redă o atmosferă aparte sub forma unui ciclu care începe şi se termină în oraşul Morecambe, oraşul natal al lui Cyril, ciclu pigmentat cu trecerea lui Cy de la adolescenţă la maturitate, cu duritatea oamenilor întâlniţi şi cu povestea de dragoste neîmplinită pe care acesta o are cu Grace.

Written by Minerva Lacatusu

Leave a Reply

Abonare la ImperiaCultura.ro via e-mail

Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail pentru a primi noutăți, precum și cele mai recente articole publicate

Join 794 other subscribers