The Shawshank Redemption – Închisoarea îngerilor, cel mai apreciat film pe IMdb

Cronică de film

shawshank_2

I. The Shawshank Redemption în linii mari…

The Shawshank Redemption (1994) este filmul cu cea mai mare notă pe IMdb, apreciat de peste un milion și jumătate de utilizatori, cu 7 nominalizări la premiile Oscar și cu o distribuție de excepție. Pelicula îi aduce împreună pe Morgan Freeman (câștigător al premiului Oscar pentru interpretarea din filmul Million Dolar Baby în 2004) și Tim Robbins (de asemenea câștigător al premiului Oscar pentru rolul său din Mystic River în 2003). Filmul prezintă viața după gratii a lui Andy Dufresne (Tim Robbins), un fost bancher acuzat de uciderea soției sale și a amantului acesteia.

II. Intriga în The Shawshank Redemptionshawshank_2.jpg

The Shawshank Redemption începe retrospectiv cu amintirile lui Andy Dufresne din noaptea crimei, intercalate cu momente din timpul procesului. Deși își susține nevinovăția, Andy nu are suficiente probe pentru a înclina balanța în favoarea dreptății.

Acuzarea consideră moartea celor doi amanți o crimă pasională și o răzbunare cu sânge rece din partea lui Andy Dufresne, în timp ce judecătorul îl vede pe acesta ca fiind „un om lipsit de remușcări și glacial”, drept pentru care Dufresne este condamnat la două sentințe pe viață, una pentru fiecare victimă.

În închisoare, Andy Dufresne îl întâlnește pe Ellis Boyd Redding alias Red, „omul care putea să facă rost de orice” și leagă o prietenie specială cu acesta. De la Red, Andy află că la Shawshank „toată lumea e nevinovată”. Tot acesta îl ajută să fie „tras la sorți” pentru a lucra la acoperișul închisorii. Acolo, auzind discuția pe care o au gărzile, îi propune șefului acestora, care tocmai moștenise o sumă de bani, să îi pregătească formularele necesare pentru a putea păstra integral banii respectivi în schimbul a „trei beri de căciulă pentru colegii” săi. Andy intră în grațiile colegilor deținuți și, mai apoi, ajunge să fie solicitat pentru serviciile sale de către directorul închisorii, Warden Norton (interpretat de Bob Gunton).

shawshank_1Norton, credincios, dar autoritar, corupt și nemilos, crede doar în două accepțiuni: „Biblia și disciplina.” Andy Dufresne începe să țină contabilitatea pentru Norton, dar în același timp nutrește un plan pentru a evada fără să fie descoperit.

III. PRO și/sau CONTRA [opinii personale]

Doar PRO: Nu este genul de film care să aibă efecte speciale și o acțiune care să îți accelereze pulsul, ci tipul de film inteligent care prezintă discuții între oameni. Nu se pune accent pe partea materială, ci pe dorințele umane ca libertatea sau speranța.the-shawshank-redemption

Una dintre cele mai ironice scene din film este cea în care Norton îi percheziționează celula lui Dufresne, iar mai apoi îi dă Biblia (în care Dufresne decupase un locaș pentru pioletul său, procurat prin bunăvoința lui Red), spunându-i că „salvarea se găsește în ea”. Într-adevăr, salvarea se afla în Biblie.

Finalul filmului este covârșitor, prezentând modul în care Andy a planificat fiecare mișcare pentru a reuși să evadeze, acesta fiind doar unul dintre puținele motive pentru care recomandăm urmărirea acestui film. Vă invităm să vizionați The Shawshank Redemption pentru a descoperi de ce acesta ocupă locul #1 în topul utilizatorilor realizat pe IMdb.

IV. Detalii tehnice

Regizor: Frank Darabont

Durată: 142 min.

Lansare: Filmul a fost lansat în 12 februarie 1995.

 

 

 

Written by Minerva Lacatusu

2 Comments
  1. Emil Calinescu

    Un film extraordinar, insa imi displace alaturarea cu IMDB-ul. Nu l-as lua ca referinta, acolo voteaza toata lumea. Dupa mine, faptul ca topul IMDB incepe cu acest film este o minune.

  2. Minerva Lacatusu

    Într-adevăr, votează majoritatea persoanelor care au cont, dar ideea era să aflăm care era primul film din topul lor, nu neapărat care este cel mai apreciat film din toate timpurile.

Leave a Reply

Abonare la ImperiaCultura.ro via e-mail

Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail pentru a primi noutăți, precum și cele mai recente articole publicate

Join 794 other subscribers