The Dressmaker – un film despre dragoste, răzbunare și haute couture

KATE WINSLET Film 'THE DRESSMAKER' (2015) Directed By JOCELYN MOORHOUSE 14 September 2015 SAO58353 Allstar/UNIVERSAL PICTURES **WARNING** This Photograph is for editorial use only and is the copyright of UNIVERSAL PICTURES and/or the Photographer assigned by the Film or Production Company & can only be reproduced by publications in conjunction with the promotion of the above Film. A Mandatory Credit To UNIVERSAL PICTURES is required. The Photographer should also be credited when known. No commercial use can be granted without written authority from the Film Company.

I. The Dressmaker – în linii mari…

Răzbunare și dragoste, împletite cu multă satiră neagră, într-un film inspirat după cel mai bine vândut roman al autoarei Rosalie Ham, The Dressmaker. Filmul este regizat de Jocelyn Moorhouse (o regizoare mai puțin cunoscută pentru producțiile sale, care a avut o pauză în carieră de aproape 20 de ani) și bine condimentat cu interpretarea remarcabilă a actriței Kate Winslet (câștigătoare a premiului Oscar pentru performanța sa din The Reader (2008) și, de asemenea, nominalizată de alte 6 ori pentru câștigarea prestigioasei statuete) și a lui Liam Hemsworth (cunoscut pentru interpretările sale din  trilogia The Hunger Games). În film o regăsim și pe Judy Davis, care joacă rolul de mamă alcoolică a elegantei Myrtle. judy-davis-and-liam-hemsworth-the-dressmaker

II. Intriga în The Dressmaker

Filmul începe cu momentul întoarcerii acasă, într-un orășel din Australia, a extravagantei Myrtle Dunnage alias Tilly (Kate Winslet), o femeie elegantă cu un trecut incert. După ce și-a petrecut mult timp în afară, în orașe precum Londra sau Paris, pentru a-și rafina stilul de designer de modă, aceasta se întoarce în locul natal cu scopul de a afla adevărul despre un incident din copilăria sa. În dizgrație, cu multe secrete, bârfită de toată comunitatea și acuzată de crimă, Tilly are multe gânduri de răzbunare.

Șeful poliției locale, sergentul Farrat (Hugo Weaving), care la rândul său are o pasiune oarecum „exagerată” pentru stilul vestimentar feminin, o admiră pe Tilly și o ajută să își îndeplinească scopul, fiind-i alături în aproape toate ocaziile, sacrificându-și, în final, libertatea. Alături de Tilly mai este și vecinul ei, Teddy McSwiney (Liam Hemsworth), care se îndrăgostește de aceasta și o curtează cu mult entuziasm.

Cu o atitudine de femeie puternică și seducătoare, pasionată de modă și cu mult stil, Tilly aduce multe schimbări în gândirea și comportamentul comunității din care face parte. Folosindu-și mașina de cusut Singer și înclinația pentru haute couture, aceasta transformă femeile, propunându-le un nou stil de a se îmbrăca, un stil carThe Dressmakere le face atractive și le mai multă dă încredere de sine, iar mai apoi le folosește pentru a se răzbuna, ducându-le la pierzanie.

III. PRO și/sau CONTRA [opinii personale]

PRO: Întreg filmul este eclipsat de umorul negru și interpretarea rolurilor de mamă-fiică (Tilly-Molly) a celor două actrițe. Sarcasm cât cuprinde, replici inteligente și o intrigă care te captivează și te face să fii în priză până la final. Sunt câteva scene hilare în film, care te captivează și te fac să zâmbești larg: scena când Tilly joacă golf având ca țintă casele celor care i-au făcut rău, apoi scena în care aceasta apare la meciul de rugby al echipei locale, îi seduce pe bărbații prezenți, înnebunindu-le pe femeile care o urăsc de o viață și, desigur, scena când pleacă de acasă, la finalul filmului.

CONTRA: Filmul este departe de a fi perfect, dar nici nu e un clasic. În afară de Tilly și Molly, toate personajele sunt niște caricaturi și sunt dominate de steriotipie. Teddy e imaginea steriotipică a băiatul perfect de la țară, cu un trup sculptat, blond, ochi albaștri, inteligent și cu mult bun simț. Restul personajelor feminine reprezintă gloata de fete otrăvitoare, bătrâne și bârfitoare, care cred au deminitatea și banii suficienți ca să incrimineze pe oricine nu respectă regulile lor de civilizație, în timp ce bărbații, în afară de cei care nu le pun coarne soțiilor, sunt genul de bărbați ținuți sub papuc, la degetul mic al aleselor. Avem și câteva categorii clasico-moderne de personaje cu destin previzibil: tipul dependentei de droguri cu suflet bun, al farmacistului răutăcios, al mamei alcoolice și al iubitului perfect – toate aceste personaje găsindu-și sfârșitul în moduri stranii.

O femeie frumoasă, o casă în flăcări, un covor roșu și răzbunarea perfectă. Ce ai putea să îți dorești mai mult de la acest film?!

IV. Detalii tehnice

Notă Imdb: 7.3

Regizor: Jocelyn Moorhouse

Durată: 1h 58 min.

Lansare: Filmul a fost lansat în 20 noiembrie 2015.

Written by Minerva Lacatusu

1 Comment
  1. Oana M.

    Pare foarte bun filmul asta. M-ai convins sa il vizionez cat mai repede 🙂 Mersi!

Leave a Reply

Abonare la ImperiaCultura.ro via e-mail

Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail pentru a primi noutăți, precum și cele mai recente articole publicate

Join 794 other subscribers