Franz Kafka – ambasadorul lumii în declin

Carte

Exigent cu privire la opera sa, cu o viață sentimentală furtunoasă și obținându-și gloria literară postum, Franz Kafka a populat tărâmul literar universal cu operele sale de o valoare incontestabilă. E de ajuns să menționăm doar trei dintre acestea: Metamorfoza, Procesul și Castelul. Opera lui Kafka, venerată de unii și contestată de alții, este o alegorie continuă, străbătură de mituri și simboluri.

kafka 2Născut în Praga anului 1883, pe 3 iulie, Franz Kafka provenea dintr-o familie mixtă, tatăl ceh și mama evreică. Își petrece primii ani din viață într-un cartier de la periferia orașului, un ghetou evreiesc, este marginalizat și umilit, fiind o fire sensibilă, timidă și vulnerabilă. Mai târziu, familia sa cunoaște o ascensiune socială, se mută către centrul aristocratic al orașului și își trimite copiii să învețe la instituțiile germane.

Cu toate acestea, fiind un evreu care avea să trăiască în mijlocul cehilor și învățând în limba germană, Franz Kafka a cunoscut de timpuriu animozitățile naționaliste și acest lucru avea să îl obsedeze toată viața. Kafka își continuă studiile la cel mai sever gimnaziu german, face lecturi filozofice, poartă haine largi și leagă prietenii frumoase.

După bacalaureat, se înscrie la Facultatea de Chimie a Universității din Praga, la care renunță câteva săptămâni mai târziu pentru a urma cursuri de germanistică și istoria artelor. Este decepționat de nivelul predării, renunță din nou, pleacă la Munchen, apoi se răzgândește, se întoarce la Praga și optează pentru drept, urmând dorința tatălui său, fiind total indiferent față de profesia aleasă. În 1903 leagă prietenia cu Max Brod, care avea să dureze o viață, iar trei ani mai târziu, tânărul Kafka își finalizează studiile, devenind doctor în drept.

Se angajează ca funcționar într-o societate care se ocupă cu accidentele de muncă ale proletarilor și cu toate că activitatea birocratică îi displace total și îl devorează, acesta avea să fie un funcționar conștiincios, corect și deloc indiferent față de îndeplinirea sarcinilor. Urcă treptat în ierarhia funcționărească, dar această ascensiune este în dezacord cu aspirațiile sale. Își petrece timpul liber în natură și vizitează câteva orașe importante pentru curiozitățile culturale ale acestora.

Se îndrăgostește de o secretară berlineză (Felice Bauer), în 1912, iar iubirea îi declanșează „speranța înălțării existenței” și, implicit, panica față de căsătorie. Doi ani mai târziu rupe logodna, iar în 1917, după ce rupe total legătura cu aceasta, eșecul în dragoste îi intensifică starea de singurătate. După anul 1917, acesta are un acces de tuberculoză, iar starea sa de sănătate se înrăutățește treptat, fiind nevoit să viziteze diverse sanatorii și să aibă concedii lungi și dese. Va avea parte de o viață sentimentală tumultoasă, bântuită de alte trei iubiri, dar nu se va căsători niciodată. Se pensionează în 1922 și se concentrează asupra scrierii celui de-al treilea roman al său, Castelul, care rămâne însă neterminat din cauza decesului prematur. Ultima sa tentativă de a avea o familie este alături de Dora Dymant, pe care o cunoaște într-o stațiune balneară, se mută cu aceasta la Berlin, îndură privațiuni materiale și boala i se agravează. Este internat într-o clinică vieneză și mutat, mai apoi, la un sanatoriu. Boala progresează repede și îi afectează coardele vocale. Disperat, Kafka își smulge singur tubul de oxigen. Moare la 3 iunie 1924.

KafkaFranz Kafka avea să fie cunoscut ca scriitor într-un cerc foarte restrâns, nefiind citit de contemporani. La un an după moartea sa, în 1925, este publicat romanul Procesul, în pofida ultimei sale dorințe de a nu se publica niciuna dintre creațiile sale. Acesta i-a adresat o scrisoare prietenului său Max Brod, un fel de testament dedicat posterității, în care scria: „Dragă Max, ultima mea dorință: toate operele mele postume (din dulapul de cărți, șifonierul de rufe, biroul de lucru, de acasă sau de la serviciu, sau oriunde le vei găsi), jurnale zilnice, manuscrise, scrisori, totul, fără rezervă, a nu se citi, a se arde.” Biografia sa poate fi urmărită cu ajutorul Jurnalului intim, pe care l-a scris pe parcursul vieții sale scurte.

Opera lui Kafka reflectă întocmai viața sa de scriitor învins. Aprecierile cu privire la opera sa sunt destul de contradictorii și survin în urma dimensiunii parabolice, codate, a posibilității de interpretare echivoce a acesteia.

Dacă cititorul nu l-a citit încă pe Kafka, mă încurajez să cred ca această succintă descriere biografică îl va convinge să răsfoiască paginile operei sale.

Mulțumiri autorilor volumului 100 de scriitori notorii ai lumii, unde am avut plăcerea să găsesc aceste informații valoroase, pe care am încercat să le rezum și să le fructific, cu scopul de a realiza o lectură ușoară, în favoarea cititorului.

Written by Minerva Lacatusu

Leave a Reply

Abonare la ImperiaCultura.ro via e-mail

Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail pentru a primi noutăți, precum și cele mai recente articole publicate

Join 794 other subscribers