Charles Bukowski – De Duzină

Carte

Bukovski

Mult controversat pentru limbajul său, Charles Bukowski este genul de scriitor care scrie într-o manieră originală, descrierile sale fiind caracterizate de un fel de batjocură necruţătoare îmbinată cu o gamă largă de ironii aspre.

În romanul De duzină,  pe care Bukowski îl dedică absurdului şi prostiei, îl întâlnim pe Nick Belane, un detectiv care-şi stropeşte toate cazurile cu votcă.
Desigur, cazurile pe care Nick le are de rezolvat nu sunt lipsite de bizar: Doamna Moartea îi cere să îl găsească pe Celine -un cunoscut scriitor francez -trecut în lumea celor drepţi din anul 1961, dar pe care Doamna Moartea îl crede viu şi îl vrea numai pentru ea.
Absurdul e abia la început, pentru că Nick are multe cazuri interesante şi multe mistere de elucidat: Nick este plătit de un proprietar de pompe funebre, care este curtat de o fermecătoare femeie extraterestru, să îl scape de avansurile acesteia. Un alt caz implică descoperirea existenţei Vrabiei Roşii, în timp ce un altul îl antrenează pe Nick în descoperirea infidelităţii unei soţii tinere. 
Cu toate că Nick este foarte ocupat în rezolvarea cazurilor sale, acesta excelează în a nu face nimic. Cert este că romanul duzinaabundă de umor şi sarcasm. 
Umorul lui Bukowski este reflectat prin remarcile pline de aroganţă ale lui Nick Belane:

 M-am pierdut cumva şi am început să mă holbez la picioarele ei. Am avut întotdeauna o slăbiciune pentru picioare. A fost primul lucru pe care l-am văzut când m-am născut. Numai că atunci încercam să ies dintre ele. Şi de atunci am tot lucrat în direcţia opusă, însă cu un noroc destul de păgubos.”

Activitatea literară a lui Bukowski se încadrează în sfera realismului murdar şi ficţiunii transgresive. Multe dintre cărţile publicate reflectă stilul său de viaţă: o existenţă hedonistă, cu femei, alcool, ţigări şi droguri.
Dacă cititorul este amator de ironii subtile și descrieri extravagante, atunci este invitat să parcurgă paginile romanului De duzină și cu siguranță va rămâne impresionat de stilul original al lui Bukowski.
Written by Minerva Lacatusu

Leave a Reply

Abonare la ImperiaCultura.ro via e-mail

Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail pentru a primi noutăți, precum și cele mai recente articole publicate

Join 794 other subscribers